Biologisch Tuinbouwbedrijf

 De Hippolytushoeve

Noorderbuurt 17

Westerland

 

 


 

SKAL 6199

 

WEEKBERICHT
 
 - Weekbericht - Recepten  - Bestelling & bezorging  -  Bestelformulier  -  Waar kunt u ons vinden  -Contact- En verder -
 

Stuur een bericht / een mail

 

 

21 januari 2018

 De Raja aardappel - de rode - is op. Dat is echt helaas, maar we hebben nog de Agria - de witte aardappel. Wel in het assortiment de Carolus-aardappel. Die is van Hans Maret die naast de kas van Michel teelt. Deze aardappel is goed van smaak, maar het is ééntje met een gebruiksaanwijzing. Je mag hem beslist niet te lang koken (8 minuten is reeds kritisch - hou hem dan goed in de gaten) Ook niet te veel water. Je zou er een oud kookboek bij moeten halen, want het is een bloemige aardappel. Stomen, dan blijft tie ook heel goed. Carolus - onthoud die naam.

Deze week hebben we nog even de echte Elstar appel. Helaas is deze wel iets duurder geworden. Maar ze waren al behoorlijk schaars. De walnoten zijn ook heel moeilijk te krijgen. Heb ze maar van de lijst afgehaald. Jammer. Misschien via andere kanalen. Deze week is de veldsla wel weer van Michel Boon. Afgelopen week kon hij niet oogsten vanwege de storm. Dan is het ook echt levensgevaarlijk in de kas. Bij ons zelf liggen de sperciebonen-stokken er ook geheel als een mikado-hoop bij. Maar goed, daar zat geen boon meer aan. Je kunt ook al voelen dat het voorjaar weer aan gaat breken. 

 

8 januari 2018

Natuurlijk nog de allerbeste wensen voor het komende jaar. Ik heb de indruk dat per jaar de aandacht voor Bio alleen maar toeneemt. Dus, geen ééndagsvlieg; de gedachte en de praktijk om de landbouw anders aan te pakken. Wij zijn er zelf al vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw in betrokken, en we gaan er nog graag mee door. Ook in 2018.

Qua lijst moeten de wortelpeterselie een tijdje missen, ook de Kiwi-Gold kan niet meer geleverd. De laatste was erg populair, maar de betere komt echt uit Nieuw Zeeland, en daar is het nu hartje zomer, dus is de groei dáár nog in een vroeg stadium. Eind van dit jaar zeker weer op de lijst. Ook de YACON - dit jaar voor het eerst op de lijst, werd met enthousiasme ontvangen. Helaas is ze nu niet meer verkrijgbaar, ....maar was het nu de smaak van appel? Van peer? Van komkommer? Hoe het ook was...eind van het jaar weer.

De Buitenplaats zuivelt weer volop. Vandaar dat hun produkten weer op de lijst staan. Misschien is het enthousiasme meteen weer zó groot, dat we een beetje moeten delen met elkaar. Maar dat hebben we al eerder meegemaakt. Mocht er slagroom te weinig zijn probeer ik wel Weerribben slagroom te bestellen. Die is bijna net zo lekker als die van Bram en Ilse.

 

26 december:

De Buitenplaats is - zoals vaak om deze tijd - 2 weken dicht. En daarom zijn de melk, karnemelk en de yoghurt zolang niet verkrijgbaar - ook niet in de winkel. De andere dingen - creme fraiche - de slagroom en de hangop kan ik nog wel bestellen via de Weerribben Zuivel.

Nogmaals: In januari gaat alles qua winkel en bezorging gewoon door. Wij gaan niet dicht.

Voor de feestdagen die er nog zijn wensen wij u hele fijne toe.

 

 

18 december

We hebben wat feestelijke produkten toe kunnen voegen aan onze lijst. De Moro-(bloed)sinaasappelen zijn er weer. We hopen op Cranberry's. We hebben  een paddestoelen-mix - een verrassing wat er in zit - en een Camembert. Met deze Kerstdagen en Jaarwisseling is ons schema gewoon hetzelfde als altijd. De bestelmomenten en bezorgmomenten blijven hetzelfde en de winkel is ook op de normale tijd geopend. (Zaterdagen van 9.00 tot 14.00 uur) Ook weten we nu al dat bezorging en winkel in de maand januari gewoon doorgaan.Wij wensen u alvast fijne kerstdagen toe.

 

13 november

Weer op de lijst: De Winterpostelein. wel iets anders dan de zomerpostelein, de wat zurige groente, maar heel goed bruikbaar voor stamppot, gewoon rauw. Wordt ook wel winterspinazie genoemd. Voor het eerst: Yacon - dat is een groente - een knol - die in Peru iets bekender is dan hier, maar haar roem neemt hand over hand ook bij ons toe. Het is vergelijkbaar met de zoete aardappel.

 

7 november

De Romanesco is van de lijst af. Omdat hij op is. Met bloemkool en Broccoli zal er ook eens een verschuiving komen naar het buitenland. Nu is dat nog niet zover. De "Sla little Gem" (mini-Romaine) ook even onderbroken.  Het valt ons op dat deze zeer gewild is. Goed houdbaar en in kleine delen aan te wenden. Wel in plastic verpakt. Als we er maar voor zorgen met elkaar dat die verpakking niet in "De Soep" terecht komt. Ook de druiven zijn er niet meer, én de verse vijgen zijn er niet meer. Is de zomer dan helemaal geweken uit het aanbod? Nee, er is namelijk wel Granaatappel. En die kan u - met de ananas bijvoorbeeld, maar wat dacht u van de Kaki, doen herinneren én vooruitzien naar de tropische dagen, die gerust wel weer zullen komen.

24 oktober.

De walnoot staat op de lijst, en dus mogelijk op uw menu. Met spruitjes en rijst...echte winterkost voor wie er moeite mee heeft dat de klok dit weekeinde weer een uur ACHTERUIT gaat. Voor wie daar geen moeite mee heeft en er al op zat te wachten: Koolraap, weer verkrijgbaar. Verder zijn de verse vijgen weer op de lijst (her)geplaatst. Nieuw de Pompoen Butternut. Ik merk dat daar nog wel eens naar wordt gevraagd naast de oranje pompoenen. Sla Radichio rosso is echt even een experiment. Wat we een keer hadden zag er echt mooi uit.

Even over de sinaasappelen: De echte "hand-sinaasappel" is er momenteel niet. We wachten op - begrijp ik - de nieuwe oogst van het noordelijk halfrond - en die is er pas in november - zover is het al bijna. Tot die tijd heeft de handsinaasappel een kleine maat.

Volgende week weer Winterpostelein (niet te verwarren met zomerpostelein)

Van de lijst af is de bospeen: Maar we hebben volop winterpeen.

 

10 oktober.

De Chayottes (citroenaardappelen) zijn weer even van de website. Ze prikken, en wat de boer niet kent dat lust tie niet, zeggen ze, maar in de winkel was het toch ook nog niet echt een succes. Maar je moet af en toe echt wat proberen toch? Toen de aardappel nieuw was - stond ook nog niet iedereen te springen om er van te eten.

Met smart wordt er gewacht op de mandarijnen. Dat moet nog een enkele week, of meerdere. Ook met de sinaasappelen als zodanig zitten we te wachten op de nieuwe oogst van het Noordelijk Halfrond. (Het "eigen halfrond") Van daar ook dat er af en toe wordt opgemerkt dat de sinaasappelen soms "droog" zijn. Komt van het bewaren - denk ik.Een beetje groet maat "Hand-" is er momenteel ook nog niet. Dus, mandarijnen, bloedsinaasappels - we moeten nog iets meer naar de Kerst toe.

Van de lijst af: De Tomaat Coeur de Boeuf (dat was wel eens succes overigens), de Spinazie - tot volgend voorjaar) de Komkommer Noorderbuurt, doen we volgend jaar beslist weer, de verse vijgen (we houden nog even de droge).

De cherry tomaatjes komen niet meer van Michel. Vandaar ook een gewijzigde prijs . De veldsla daarentegen komt nu wel uit de kas van Michel en is daardoor goedkoper. Gewoon los, niet meer in een plastic bakje. Net als de Rucola.

Qua zuivel toegevoegd: De Rauwpower Hangopyoghurt.

 

3 oktober 2017

Nieuw op de lijst: de Kaki en de Groene (Savoye) Kool. Verder niet veel veranderingen.

 

25 september 2017

Er was al vraag naar: Spruiten. Ze staan op de lijst. Als we dan toch al zo ont-zomeren kunnen we ook aan de boerenkool gaan beginnen. Een grote struik voor de doe het (nog) zelver. De kant en klaar geritste boerenkool komt pas later in het seizoen op de lijst. Pastinaak en wortelpeterselie mogen niet ontbreken, zijn ingevoerd op het aanbod. Zo-ook gekookte kastanjes en de Chayote (citroenaardappelen). Alsof het zo bekend is als zuurkool..nee hoor..voor ons is dat laatste ook nieuw. De gewone mais laat zich wonderlijk genoeg op dit ogenblik niet leveren. Misschien is de voorgekookte een goed alternatief. De perziken zijn van de lijst af, maar ook meloenen....zijn er niet meer.

19 september 2017:

De herfst gaat beginnen, maar hopelijk valt er even niet zoveel regen. Van de lijst af zijn de Sperziebonen...en de Snijbiet.

 

11 september 2017

Hierbij het nieuwe WEEKBERICHT. Niet direkt leuke foto's maar hopelijk wel weer alle weken een kort overzicht van wat er wel en niet meer op de bestellijst staat.

Voorbij is het met de tomaat Kumato, de watermeloen, de eigen slasoort "Wonder der 4 jaargetijden". Uiteraard hopen we de laatste volgend jaar weer te zetten.

Aan de lijst is toegevoegd:

Uit eigen tuin de Snijbiet zolang de voorraad strekt. Maar naast de bloemkool en de broccoli nu ook weer de ROMANESCO. Gedroogde vijgen, maar ook verse. Naast de gewone kiwi is er nu ook de kiwi GOLD. Ook is nieuw de zogenoemde Quinoa Nugget. Een doos met 6 lekker gekruide Nuggets. Ik vind ze wel op bitterballen lijken, en zijn daar mogelijk een hele goede vervanging voor.En in plaats van de tomaat Kumato de zogeheten Tomaat Coeur de Boeuf. Beetje apart om te zien, maar wel erg lekker, zeker wanneer deze iets verwarmd is.

Verder valt er wel heel veel regen, maar hopen we gewoon door te kunnen oogsten met de aardappelen en de bieten en de wortelen. Verder kunt u ons ook volgen via Facebook - daar ziet u onder meer een foto van die nieuwe tomaat - gewoon onder de naam De Hippolytushoeve.