De Hippolytushoeve

Ingezonden recepten
 



SKAL 6199


 
 

 

 

 - Voorpagina -


 
Recepten met Rammenas.
Rammenas, lijkt tot op heden (in nederland) een vrij onbekende groente. Maar vergeten doen wij haar niet. Rammanas is er in meerdere vormen en kleuren; wit, zwart,kogelrond en langwerpig. Behoort tot de radijsachtigen, doch qua smaak iets heftiger. Een andere naam is Rettich en Daikon.

Hieronder een viertal ingezonden recepten 

     
rammenas met venkel

1 grote of 2 kleine ramenas

bechamelsaus (10 g boter, 15 g meel, 100 ml melk of bouillon)

zout, nootmuskaat, peper en kerry

fijngesneden venkelblad

rammenas schillen en in dunne plakken snijden, als de rammenas scherp is even met zout bestrooien.

bechamelsaus maken of verwarmen. rammenasplakken licht uitdrukken en in de bechamel

verwarmen. met kruiden en venkelblad op smaak brengen.

 eventueel in een ovenschaal doen en met plakken kaas bedekken en grillen.

 voeg ook eens plakken venkelknol en pastinaak toe

 

rammenas als broodbeleg

 rammenas

ui

olie (neutraal van smaak, bijv: arachide-, zonnebloem- of rijstolie)

zout

rammenas schillen en raspen. ui klein snijden en met olie en wat zout door de rammenas

mengen. minstens 12 uur laten trekken.

eventueel tomatenpuree toevoegen.

smaakt lekker op een snee brood met grove leverworst.

 

 

elzasser rammenas

suiker

witte wijn

bouillon

karweizaad (kummel)

 rammenas schillen en in kleine stukjes snijden.

suiker in een grote, lage pan karameliseren (= bruin laten worden), met witte wijn

en bouillon afblussen.

rammenas en karweizaad toevoegen en in een kwartier gaar laten worden.

 i.p.v. gekarameliseerde suiker kan ook rietsuiker of oerzoet gebruikt worden.

 

 

rammenassoep

 1 grote ui

2 knoflooktenen

300 g kruimige aardappel

300 g rammenas

2 lepels olijfolie

125 ml witte wijn

1 liter bouillon of fond

200 ml slagroom

zout en peper

ui en knoflook schillen en klein snijden. aardappels schillen en klein snijden.

olijfolie (of boter) verhitten en daarin de ui en knoflook glazig laten worden,

aardappel erbij doen en nog een minuut laten smoren. dan afblussen met witte wijn en

de wijn volledig laten verdampen. bouillon toevoegen en 25 minuten zachtjes laten

koken, zout en peper naar smaak toevoegen.

rammenas schillen en in dunne plakjes schaven (een paar apart houden om de soep te

decoreren) en aan de soep toevoegen. soep pureren, room toevoegen en voorzichtig

weer warm laten worden. garneren met plakjes rettich en bieslook.

 

Risotto met groene asperges 

 

door: Hannie van Bitterswijk - zie ook http://www.hannie.dds.nl/recepten.htm

Snij het onderste stukje van de groene asperges af. Schillen hoeft niet. Kook ze in het water met een snuf zout in ongeveer een kwartiertje gaar. Prik eens na tien minuten om te zien hoever ze zijn. Haal de asperges uit het kookvocht. Los een bouillonblokje op in het kookvocht en zet het op een laag pitje. Zet er een soepopscheplepel in.

 

Snijd het wit en het onderste deel van het groen van zo’n heerlijke verse lente-ui van Willem en Marianne in kleine stukjes. Geniet onder het snijden van de heerlijke verse geur!

Doe de olijfolie in een (braad)pan met de boter, als de boter gesmolten is, doe je de ui erbij en laat je die zachtjes bakken. Als het en beetje begint te garen en te kleuren (niet teveel!), de risottorijst toevoegen. Blijven roeren tot alle rijst even met het vet in aanraking is geweest en glanst. Dan de wijn erbij en roeren tot het vocht weg is. Daarna de eerste soepopscheplepel aspergebouillon erbij. Weer roeren en in laten koken. Je hoeft niet aan een stuk door te roeren, maar wel vaak. Als de bouillon is opgenomen, weer een lepel erbij en roeren. Steeds een lepel bouillon toevoegen enz. Net zo lang totdat de rijst van buiten zacht en binnen nog een klein beetje hard is. Dat zal een half uurtje duren. Misschien heb je niet alle bouillon nodig, dat hangt van de rijst af. Proef tegen het einde van de kooktijd geregeld of het al goed is. Risotto moet wel een beetje vochtig zijn. Als de risotto goed is, draai je het gas uit, klontje boter en de kaas erdoor, roeren tot de kaas gesmolten is. Beetje peper erdoor.

 Warm de asperges ondertussen op.

Schep de risotto op de borden en schik de asperges er op of er naast.

 

Wij aten er een gebakken mulletje van de vismarkt bij.

*TipiTapa op de vismarkt verkoopt hele goede (maar je betaalt er wel voor!) risottorijst.

Bosje groene asperges

Ongeveer ¾ liter water

Snuf zout

2 lepel olijfolie

1 lepel roomboter

1 verse grote lente-ui of 1 kleine ui of 1 sjalotje

150 risottorijst*

½ glas witte wijn

1 groentebouillonblokje

3 eetlepels versgeraspte belegen schapenkaas, parmezaan of andere pittige kaas

Klontje roomboter

Versgemalen peper


Pompoensoep voor 8 personen
 

Benodigdheden
Ongeveer 700 gram pompoen en in stukjes gesneden

2 eetlepels boter

1 ui klein gesneden

2 appels zonder schil klein gesneden

1 eetlepel kaneel

Schil en sap van een sinaasappel

1.5 liter kippenbouillon van een blokje gemaakt

1 dl room

zout en peper

Bereidingswijze
Smelt boter in een pan met dikke bodem, voeg uien, pompoen en appel toe. Laat zachtjes stoven,
een paar minuten.
Voeg al roerend de bouillon toe.
Breng de soep aan de kook en laat deze nog 20 minuten zachtjes koken.
Verwijder de sinaasappelschil en pureer de soep in de keukenmachine.
Breng op smaak met zout en peper, voeg room en verse dille toe.

 

                                                                   

 


Wortelen

 Onderstaand een recept uit een kookboek
dat rond 1850 werd uitgegeven

De Hedendaagse Kookkunst van Maria Haezebroek

EIERKOEK MET PEEN

10 worteltjes
witbrood of paneermeel
citroenschil
5 eieren
1 lepel meel
boter gesmolten

worteltjes fijn raspen,
vermengen met paneermeel of wit brood en citroenschil.
eieren kloppen met een lepel meel
en mengen met de worteltjes en de boter
smelt wat boter in de koekepan en voeg het mengsel toe,
bak het op een niet te heet vuur aan beide kanten.
serveren met suiker en kaneel.

de originele tekst luidt:

men neme schoon afgewasschen penen, schave die fijn,
raspe verder wat wittebrood en citroenschil er bij,
klutse vijf eijeren met eenen lepel meel goed dooreen en roere dat met het overige onder elkander.
Te voren echter moet men er nog wat gesmolten boter aan toegevoegd hebben.
Nu zette men boter in eene koekepan te vuur,
doe het dooreengemengde daarin en late den koek te gelijk aan beide zijden bakken.
Bij het opdragen bestrooit men hem nog met suiker en kaneel.

lekker als nagerecht of gerecht bij de broodmaaltijd

 

 

   

beaujolais primeur menu

6 ons boerenkool,
schoongemaakt en gesneden ui
halve theelepel karwijzaad
kwart theelepel peper
spekvet of boter om te bakken

aardappelpuree
entrecôte
rozemarijn, gedroogd
honing
peper
zout
olie om te bakken

snij het uitje en bak het lichtbruin.
Voeg de boerenkool, het karwijzaad en de peper toe en wat water. Laat het zachtjes stoven.

zout en peper de entrecôte en steek de rozemarijnnaaldjes in het vlees.
Bak de entrecôte rondom bruin tot hij bijna gaar is.
Neem de entrecôte uit de pan en smeer beide kanten in met honing. Tenslotte nog een halve minuut aan iedere kant bakken.

Serveer met beaujolais primeur


tip:
Haal de boerenkool van de stelen.
Doe ze in een grote zak en leg ze een paar uur in de vriezer.
Sla dan op de bevroren boerenkool totdat al het blad mooi klein is. Hoef je niet zo lang te snijden.

 
 
lauwwarme avocadosoep

bereidingstijd: 15 minuten

ingrediënten:

2 rijpe avocado's
1 eetlepel citroensap (voorkomt verkleuren)
2 à 3 volle eetlepels slagroom
0,5 l bouillon (bouillonpoeder + halve liter kokend water
halve theelepel peper uit de molen

staafmixer of blender

avocado's doormidden snijden en pit verwijderen.
Vruchtvlees met lepel eruit scheppen en in blender pureren met citroensap, peper en slagroom tot egaal groen mengsel ontstaat. Bouillonpoeder toevoegen en met kleine beetjes (anders schift de room) het hete water erdoor roeren.
Direct serveren.


 
   

Zomerbietjes
voor de herfst en winter

ingredienten:

20 bieten
1 theelepel dille
10 kruidnagels
2 stokjes kaneel
1 theelepel peper
2 venkelstelen of stuk venkelknol

was de bietjes, snij de stelen en de wortel eraf.
Doe ze in een grote pan met de kruiden.
Voeg water toe.
De bietjes moeten ongeveer half onder water staan en kook ze gaar (half uur of langer).
Spoel de bietjes met koud water af en schil ze.
Snijd ze in stukjes en vries ze portiewijze.

 


R
oerbakschotel kakelbont
voor kleine en grote
kinderen

oranje pompoen
groene pompoen
rode biet
broccoli
wortel
bleekselderij
romanesco (torentjes) bloemkool
olie
mozzarella mini's
wok

Maak alle groente schoon en snijdt ze in kleine stukjes.
Maak de olie heet en frituur de stukjes pompoen,
schuif ze naar de zijkant en temper het vuur.
Als de olie iets minder heet is, gaan de biet en de wortel erin. Daarna de brocoli, bleekselderij en de torentjesbloemkool.
Schep het op een groot bord
en verdeel er de mini-mozzarella's over.